Proiectul „Biserici de lemn … trecut si viitor” , finantat de Consiliul Judetean Timis prin pogramul TimCultura 2022, a fost derulat cu succes și în anul 2022 prin documentarea 3D a patru biserici de lemn de patrimoniu din județul Timiș. Trebuie menționat că documentarea prin scanarea laser este foarte importantă pentru documentarea patrimoniului cultural construit, înregistrând cu precizie milimetrică situația actuală a monumentului istoric. Pe viitor aceste scanări vor fi prețioase, având în vedere trecerea timpului peste fragila arhitectură de lemn. Viitorii cercetători sau restauratori vor avea o bază pentru viitoare proiecte de conservare / restaurare sau pentru altfel de cercetări.
Proiectul de anul acesta a atins următoarelor obiective:
- Au fost scanate 3D patru biserici de lemn din județul Timiș, documentându-se atât exteriorul cât și spațiul interior și podurile. Bisericile de lemn scanate au fost:
- Biserica de lemn cu hramul „Nașterea Domnului” din Dragomirești, comuna Știuca (codul LMI TM-II-m-A-06219)
- Biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din Bătești, oraș Făget (codul LMI: TM-II-m-A-06179)
- Biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din Poieni, comuna Pietroasa (codul LMI TM-II-m-A-06274)
- Biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din Jupânești, oraș Făget (codul LMI TM-II-m-B-06244)
- Norii de puncte rezultați au fost arhivați pe platforma și pe serverele Asociației Biserici Înlemnite, urmând ca odată ce Institutul Național al Patrimoniului va avea o bază de date funcțională, se va cere acordul proprietarilor pentru a se transmite în baza de date națională.
- Studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara au participat în scop didactic la o scanarea 3D.