În luna februarie 2019, cu binecuvântarea IPS Ioan Selejan, Fundația Filantropia Timișoara, a deschis Centrul pentru persoane bolnave de scleroză multiplă. Pacienții din Timișoara nu aveau un loc dedicat lor, un loc în care să beneficieze de servicii de specialitate și unde să se poată întâlni pentru dezbateri pe diverse teme, socializare etc.
Aici ei au acces la servicii de kinetoterapie, psihoterapie de grup și psihoterapie individuală, dorindu-ne să dezvoltăm serviciile oferite pe măsură ce vom cunoaște îndeaproape nevoile pacienților.
Scleroza multiplă este cunoscută și sub denumirea de boala cu o mie de fețe. Este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate. Această deteriorare afectează capacitatea sistemului nervos de a comunica, producând o plajă largă de semne și simptome, incluzând handicapuri fizice, uneori mentale și probleme psihice, precum deprseia. SM ia diferite forme, noi simptome apărând fie în atacuri sporadice (forme de recădere) sau agravându-se cu trecerea timpului (forme progresive). Între episoade, simptomele pot dispărea complet; totuși, adesea rezultă probleme neurologice permanente, în special în stadii mai avansate ale bolii.
În timp ce cauza bolii nu este clară, se crede că mecanismul ei ar fi fie o boală autoimună, fie un defect al celulelor care produc mielină. Printre cauzele propuse se numără factori genetici și de mediu, cum ar fi infecțiile. SM este de obicei diagnosticată pe baza prezenței semnelor și simptomelor și a rezultatelor testelor medicale corespunzătoare.
Atașăm spre vizionare o emisiune despre această boală ce conține informații oferite de Prof. Dr. O. Băjenaru: click aici