FUNDAŢIA FILANTROPIA TIMIŞOARA SPRIJINĂ CODER DOJO

CoderDojo este o mişcare internaţională, iniţiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesaţi contextul în care să poată învaţa programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului şcolar (acesta este motivul pentru care sesiunile sunt, în general, sâmbăta).

La CoderDojo copiii învaţă să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicaţii, programe, jocuri şi multe altele. Dojo-urile sunt iniţiate, conduse şi mentorate de voluntari. Dojo-urile pot organiza şi alte tipuri de evenimente: tururi ale companiilor de tehnologie, primirea în vizite a unor profesionişti care să povestească despre cariera lor, şamd. Pe langă faptul că învaţă coduri de programare, participanţii întâlnesc persoane cu interese similare, pot expune proiectele la care lucrează, se pot lăuda cu munca lor. CoderDojo transformă programarea într-o experienţă socială şi distractivă.

CoderDojo are o singură regulă: “Fiţi cool!”.  Asta se traduce prin a nu provoca probleme, a nu minţi, a nu pierde timpul propriu şi al celor din jur, a lega prietenii şi a comunica pe teme de interes comune cu cei din jur.

Actualmente, evenimentele CoderDojo sunt derulate de echipe de voluntari în oraşele Bucureşti, Timişoara, Arad, Călăraşi, Iaşi, Cluj-Napoca, Oradea, Orăştie, Lugoj, Reşiţa, Salonta, Siret şi în comunele Dumbrăviţa, Moşniţa-Noua, Giroc, Săcălaz  din judeţul Timiş. În pregătire sunt dojo-uri în diverse localităţi de diferite mărimi din ţară.