Fundația Filantropia Timișoara, în parteneriat cu Fundația de Ajutor Medical Profilaxis își propune să implementeze proiectul de TELEMEDICINĂ – SĂNĂTATE LA UN CLIC DISTANȚĂ!
SCOPUL PROIECTULUI
Prin acest proiect dorim să punem bazele unei rețele de telemedicină la nivel național, prin care să oferim consultații medicale de specialitate pentru persoanele neasigurate sau aflate în zone lipsite de servicii medicale, precum și persoanelor nedeplasabile.
PROBLEMATICĂ:
În ciuda încercărilor de reformare a sistemului de sănătate din România, dupa 20 de ani, situația pare a se fi agravat: cu excepția marilor centre universitare, nu avem suficienți medici de familie sau medici specialiști, nu avem servicii și unități medicale în proximitate, nu avem bani pentru a realiza programe de preventie, sau pentru a urma tratamentul recomandat…
- principalele boli pentru care populația ia tratament medicamentos, sunt bolile cardiovasculare: 62% din populația 55-65 ani, 72% populația peste 65 ani!!!
- majoritatea deceselor sunt datorate bolilor cardiovasculșre, cu un procent de 66% în cazul femeilor și 52% în cazul bărbaților!!!
- în 2016, 9,4 % din români, au raportat nevoi nesatisfăcute de asistență medicală din cauza costurilor, a barierelor geografice sau a listelor de așteptare!!!
- 15% din populație, nu dispune de nicio formă de asigurare medicală!!!
- Peste 20 000 de medici au plecat din România în ultimii 10 ani!!!
SOLUȚIE:
Tehnologia poate oferi soluţii inovative, sigure, care să reducă distanța dintre pacient și medicul specialist…la “un clik distanță”…cu aceași acuratețe a investigației, venind în sprijinul medicilor pentru a putea oferi pacientului investigații preventive, un diagnostic și un tratament adecvat!
Proiectul propune crearea unui sistem de prevenție, diagnostic și dispensarizare a bolilor cronice prin soluții de telemedicină, care cuprinde o stație centrală/fixă, în Timișoara, unde medicii specialiști recepționează/efectuează consultații și investigații specifice la distanță, în timp real, transmise de la 3 stații periferice/mobile, din zone rurale sau fără acces la servicii medicale specializate, unde medicul de familie, sau un medic generalist, conectează echipamentul la pacient și prin internet transmite investigația către medicul specialist.