Copiii lăsaţi singuri acasă, în urma migraţiei economice a unuia sau a ambilor părinţi, reprezintă unul dintre fenomele sociale de amploare ale României postcomuniste, cu efecte negative asupra protecţiei drepturilor copilului. Plecarea părinților îi afectează profund, există cazuri în care copiii trăiesc adevărate drame.

Fundația Filantropia Timișoara, vine  astfel în întâmpinarea acestei probleme de mare delicatețe pentru sufletele copiilor. În perioada 2018-2022, la Deta, se va desfășura proiectul pentru spijinirea copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate. Copiii implicați în proiect sunt elevi ai Liceului Tehnologic Sfântul Nicoale din Deta. Proiectul cuprinde un program de consiliere și de socializare în vederea ameliorării problemelor cu care se confruntă, precum și a întegrării lor școlare și sociale optime, pentru prevenția abandonului școlar, refugiului in băuturi alcoolice, droguri, anturaje de cartier, depresie etc. Totodată în cadrul acestui proiect, copiii vor primi o masă caldă în fiecare zi.

Prin consilierea psihologică, individuală și de grup, a beneficiarilor proiectului nădăjduim să obținem: clarificarea situațiilor de criză, rezolvarea tensiunilor și a conflictelor interne, asistarea copiilor în rezolvarea problemelor emoționale sau comportamentale cu care se confruntă.  Pe lângă acivitățile de consiliere mai amintim și: activități de socializare, timp liber, jocuri, meditații, asistarea si ajutor acordat pentru efectuarea temelor, concursuri, comunicare on-line cu părinții.

Pe parcursul derulării proiectului ne dorim un progres obținut de copii în plan psiho-socio-emoțional și nădajduim ca sprijinul acordat în anii aceștia semnificativi pentru dezvoltarea lor să aibă un efect pe termen lung.

Parteneri în cadrul proiectului: Consiliul Local Deta și Liceul Tehnologic Sfântul Nicoale Deta