Fundația Filantropia Timișoara în parteneriat cu sectorul social filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Timișoara a inaugurat azi 23.01.2019 serviciu de asistenta in comunitate pentru pacienti cu scleroză multiplă.

Comunitatea acestor pacienți au venit în 2018 la sediul Mitropoliei Banatului pentru a solicita sprijin, deoarece încă nu au un loc în care drepturile lor să fie cunoscute și serviciile complementare actului medical să fie posibile.

Inaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a răspuns acestei solicitări de sprijin prin punerea la dispoziție a unui spațiu care să fie dedicat unei astfel de îngrijiri și a încredințat Fundației Filantropia Timișoara să se ocupe de lucrările ample de amenajare și dotare.

Noul serviciu social este situat în Timișoara, strada Iuliu Maniu nr.40 și se adresează comunității persoanelor ce suferă de scleroză multiplă și care în județul Timiș sunt înregistrați peste 400.

Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare.

Boala este cel mai frecvent motiv de invaliditate de cauză neurologică a adulţilor tineri, după cauzele de invaliditate determinate de traumatisme. Este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi, fiind rară înainte de adolescenţă şi cu incidenţă crescută constant de la adolescenţă până la 35 de ani, cu scădere treptată după această vârstă.

Nu există un tratament curativ al bolii, dar mijloacele terapeutice actuale ameliorează vizibil simptomatologia. Psihoterapia este utilă, ştiut fiind faptul că aceşti bolnavi sunt depresivi (cazurile de suicid sunt frecvente, reprezentând o importantă cauză de deces în scleroza multiplă).

Fundatia Filantropia Timisoara va pune la dispozitie o echipa formata din psiholog, asistent social, kinetoterapeut, medic psihiatru…etc, pentru ca serviciile sa fie atat de educatie pentru viata sanatoasa cat si cum sa traiesti in conditiile date cu SM.

Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit, Arhiepiscopiei Timișoara, SC.Profi România SRL, Asociația Timisensis, persoane fizice..etc

Echipa,