Proiectul “Culoare si miscare pentru persoane cu scleroza multipla” a fost finantat si anul acesta de Consiliu Judetean Timis prin programul TimCultura 2022.

În prezent, în România sunt peste 7500 de persoane diagnosticate cu Scleroză Multiplă, o boală rară, degenerativă! Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinării și nervii opticii, ca urmare a demielinizării neuronului, ceea ce duce la nefuncţionalitatea diverselor organe, în funcţie de zona afectată de leziunile multiple. Diagnosticul, în cele mai multe cazuri, se pune la câţiva ani de la debutul bolii, pentru că în stadii incipiente, simptomele sunt sporadice și confuze, pacientul ingnorându-le sau primind tratament punctual pentru reducerea acelor simptome. Astfel că diagnosticul de Scleroză Multiplă – SM, se pune tardiv, atunci când funcţionalitatea zilnică a pacientului este deja afectată, şi boala avansată… cei mai mulţi pacienţi fiind tineri, diagnosticaţi la vârsta de 20-40 ani… oameni în „floarea vieţii”…

Prin această finanțare ne-am propus să oferim suport complementar tratamentului medicamentos, pentru menţinerea funcţionării zilnice şi a calităţii vieţii persoanelor diagnosticate cu Scleroză Multiplă şi aparţinătorilor lor, din judeţul Timiş.

Ne-am propunem să realizăm câteva ateliere de artă și pictură precum, sedinte de kinetoterapie și deplasări recreative, care să îi scoată din zona de confort și să ridice moralul, pentru persoanele diagnosticate cu Scleroză Multiplă şi aparţinătorii acestora de la nivelul județului Timiş. De asemenea, prin acest proiect ne-am dorim să îi facem să se simtă acceptaţi şi implicaţi în societate, deseori persoanele diagnosticate cu Scleroză Multiplă au tendinţa de a se autoizola, îşi ascund boala şi sentimentele datorită fricii de a fi stigmatizaţi.

In perioada 01.09.2022 – 30.09.2022 beneficiarii proiectului am avut parte de sedinte gratuite individuale de kinetoterapie unde au lucrat exerciţii pentru mobilitate, au aflat cum îşi pot îmbunătăţii mersul şi ce exerciţii le sunt benefice şi le pot lucra şi în confortul casei.

În perioada 23.09 – 25.09.2022 a avut loc excursia din cadrul proiectului la Băile Felix unde persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă şi aparţinătorii lor s-au putut bucura de excursii în aer liber, discuţii pe marginea simptomelor şi a dificultăţilor cu care se confruntă în fiecare zi. Aşa am aflat cât de traumatizantă este aceasta boală şi gândul că la un moment dat poţi ajunge într-un cărucior cu rotile. Din păcate pentru unul dintre beneficiarii proiectului nostru în ultimii doi ani boala a degenerat destul de mult şi l-a aşezat în scaunul cu rotile. Pentru el proiectul nostru a fost „foarte reuşit. Pentru noi a fost de excepţie din toate punctele de vedere.”

Pe data de 27.09.2022 a avut loc seminarul de terapie prin arta (pictura) unde am avut-o alături de noi ca şi voluntar pe artistul local Linda Saskia Menczel care ne-a învăţat să punem muzica în culoare, aşadar ne-am delectat cu muzică şi ne-am antrenat motricitatea mâinii pentru a pune pe planşă culorile muzicii. Timpul petrecut împreună în cadrul seminarului a fost benefic tuturor.

Pe data de 30.09.2022 s-a susţinut seminarul de psihoterapie de grup alături de  psihoterapeut Ioana Oneţ care i-a învăţat pe beneficiarii proiectului cum să comunice cu persoanele dificile din viaţa lor. Cred că s-au regăsit în multe dintre situaţiile prezentate de psihoterapeutul nostru.