În data de 2 decembrie 2014, la Casa Pio IV, sediul Academiilor Pontificale de Științe și Știinte Sociale, lideri religioși catolici, anglicani, musulimani, hindusi, budiști, evrei si ortodocși, au semnat Declaratia comună a liderilor religioși împotriva sclaviei moderne ca un angajament public de a lucra împreună prin acțiuni spirituale și practice pentru eradicarea traficului de persoane  și restabilirea demnității și libertății victimelor.

Cinci ani mai tarziu, răspândirea fenomenului traficului de persoane persistă și are efecte devastatoare suferite de către victime, bărbați, femei și copii.
Pe lângă „formele clasice” de trafic de ființe umane (mai ales munca și exploatare sexuală) au apărut și alte realități sau s-au intensificat, precum prelevarea și traficul de organe, traficul de copii nou-născuți etc.
aceasta conferință își propune să aducă împreună religii și confesiuni diferite pentru a-și exprima înțelegerea asupra acestui fenomen, determinarea de a lupta împotriva lui, împărtășirea acțiunilor întreprinse pentru prevenirea  și combaterea acestei realități criminale care este, de multe ori, în societătile Europene, invizibilă pentru ochii noștri.