În prezent, în România sunt peste 7500 de personae diagnosticate cu scleroză multiplă, o boală rară degenerativă. În sprijinul lor, Fundația Filantropia Timișoara în colaborare cu Fundația Orange, va derula proiectul “Centrul Solidaritatea” începând cu data de 1 iunie. Acest proiect are  ca obiectiv creșterea calității vieții persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă prin ședințe de kinetoterapie și consiliere psihologică, susținute de acces la informații utile în mediul online, cu focus pe importanța diagnosticării timpurii.

         Persoanele afectate de SM se confruntă cu lipsa suportului social, dificultatea de a-și găsi un loc de muncă, stări depresive, anxietate, greutate în a îndeplini sarcini care nouă ni se par firești, pentru unii dintre ei unele lucruri mărunte sunt mari reușite. După cum i se mai spune acestei afecțiuni: “boala cu o mie de fețe”, simptomele sunt diferite de la caz la caz; sa fii „altfel” si sa te simți acceptat, validat, ascultat este foarte important. Și punem altfel în ghilimele, pentru că sunt oameni ca noi toți, unii dintre ei adevărate modele, diferența e dată de încercarea bolii cu care se confruntă și care de multe ori le dă o altă așezare în viață.

         Credem în abilitatea oamenilor de a se adapta evenimentelor stresante ale vieții utilizând resurse interioare și exterioare; în acest sens le venim în întampinare cu servicii de kinetoterapie, consiliere psihologică, întalniri recreative.

        Obiectivul general al proiectului constă în oferirea de servicii medico-psiho-sociale complementare tratamentului medicamentos, pentru menținerea funcționării zilnice și a calității vieții persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă din județul Timiș. Vom realiza o anchetă psiho-socială prin intermediul căreia să cunoaștem nevoile actuale, problemele și dificultățile cu care se confruntă în 2020, în România, persoanele diagnosticate cu SM si familiile acestora. Totodată, în cadrul proiectului vom oferi ședințe gratuite de kinetoterapie și consiliere psiho-socială pentru minim 20 de persoane din județul Timiș afectate de această boală.