Fundația Filantropia Timișoara a  inițiat un amplu proiect de servicii medicale oferite în sistem de  telemedicină, pentru pacienți vârstnici, cu boli cronice din județul Timiș.

În 2020, prin proiectul “Sănătate la un click distanță” implementat cu sprijinul financiar al United Way România, Fundația Filantropia Timișoara și-a propus să ofere consultații medicale de specialitate – în specialitățile cardiologie și boli interne – pentru pacienți vârstnici, cu boli cornice, din zona de est a județului Timiș- mai precis satele din jurul orașului Făget, o zona de deal și de munte aflată la 80-100 km de Timișoara și 30-50 km de Lugoj. United Way Romania a asigurat bugetul pentru cheltuieli operaționale, iar parohiile locale, în colaborare cu autoritățile locale, au pus la dispoziție spațiul adecvat pentru realizarea consultațiilor și au promovat proiectul în comunitate.

2020 a fost un an atipic pentru toată lumea, cu provocări greu de prevăzut. Și activitatea proiectului a fost afectată/întreruptă de pandemia de COVID19– în perioada martie-iunie, dar Fundația Filantropia Timișoara a  reușit să reia activitatea, și până spre sfirșitul anului să recupereze aproape total decalajul produs de cele 3 luni de lockdown,  oferind 298 de consultații! Consultațiile sunt oferite în sistem de telemedicină, ceea ce presupune că medicul specialist este în birou- în Timișoara, iar pe teren, uneori și la 100 km distanță- medicul rezident/generalist, care are echipamentele de investigații și contact cu pacientul, transmite în timp real consultația către medicul specialist.

Fundația a ales specialitățile cardiologie și boli interne pentru că sunt cele mai frecvente afecțiuni, îndeosebi după vârsta de 50 de ani, și fiind boli cronice- pacientul ar trebui cel puțin odată pe an să fie văzut-evaluat-consultat de medicul specialist, ceea ce din păcate nu se întâmplă nici în orașe, unde sunt medici specialiști, deci cu atât mai puțin la sate, unde o consultație la un medic specialist presupune o călătorie de 50-100 km (până la Lugoj sau Timișoara) cheltuieli, și nu în ultimul rând teama de a pleca de acasă …

În 2020, cabinetul de consultații prin telemedicină a funcționat în  Margina, Curtea, Coșava, unde au venit și locuitori din satele aparținătoare, iar în ultima parte a anului, activitatea s-a desfașurat în cabinetul de telemedicină din Făget, deservind în continuare și locuitorii din satele înconjurătoare care au avut  nevoie de consultații. Pentru că au rămas numeroase localități în zonă, în care este dorită prezența echipei noastre, Fundația Filatropia Timișoara va continua și în 2021 să ofere consultații medicale de specialitate în sistem de telemedicină în zona de est a județului Timiș.

Despre United Way România

United Way România este o fundație românească, afiliată la United World Wide, SUA, a cărei activitate se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, mobilizând o rețea extinsă de parteneri în comunitate – ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari – să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way Romania sprijină anual peste 10.000 de persoane în dificultate.